Fórum

Olcsó, vagy drága, avagy Ki Mit Tud az infrafűtésről 1. rész
1
Szőnyegfűtés.hu
Egyre többet hallani manapság az INFRAFŰTÉSRŐL. Ezt az alternatív fűtési megoldást egyre többen választják, de biztosan tudják-e mit építsenek be otthonukba, milyen típust, milyen teljesítményt válasszanak, mire is nyújt megoldást ez az innovatív technológia.?
Írásunkban igyekszünk körbejárni az ezzel kapcsolatban felmerülő kérdéseket. Pro és kontra.
Kérdésünkre Koós János, az Eco Warm Magyarország Kft. tulajdonosa, műszaki vezetője válaszol.

Az infra fűtéssel kapcsolatban gyakran szélsőséges véleményekkel lehet találkozni. Egyes szakvélemények drágának találják, mint minden elektromos fűtést, mások 30-40%-os megtakarítást ígérnek a gázfűtéshez képest. Mi lehet az igazság?

A valóság a két szélsőség között van. Abban az esetben, ha főfűtésként alkalmazzuk az infra fűtőfilmes fűtést, a jelenlegi lakossági fogyasztói áram és gáz árak mellett főfűtés esetén – jó tervezés és kivitelezés mellett – legjobb esetben is csak egy átlagos, központi fűtéses radiátoros gázkazán éves fűtésköltségét lehet elérni.

Az egyes reklámokban szereplő 30-40%-os megtakarítás a gázfűtéssel szemben –ezek szerint nem reális?

Ez csak egy elavult, rossz hatásfokú rendszerrel szemben lehet valóság. Ha rossz az épület szigetelése, akkor gázból is, áramból is sokat fogunk fizetni a fűtésért, hiszen rengeteg meleg szökik az utcára, tehát nem a fűtés korszerűsítésével kell elsődlegesen foglalkoznunk, hanem a megfelelő szigetelés kialakításával.

Akkor mégis milyen módon lehet spórolni az infra fűtéssel?

Lényegében, az általunk is mindig hangsúlyozott IRÁNYÍTOTT FŰTÉSSEL! Vagyis a helyiség, helyiségek alapfűtését a gázkazános központi fűtésre bízzuk, de a szoba termosztáton alacsonyabb – mondjuk 19-20 fokos – hőmérsékletet állítunk be. Komfortérzetünk csökkenése nélkül ezt akkor tehetjük meg, ha tartózkodási helyünkre infra fűtést irányítunk. Így az adott helyen maximális meleg érzetünk alakul ki, miközben nem szükséges az egész lakást 23-24 fokra fűteni. És akkor még nem is beszéltem a hölgyekről, akiknek többsége ennél melegebben érzi jól magát.
Infra szőnyeget tehetünk TV nézéskor a lábunk alá vagy munka közben az íróasztal és munkaszékünk alá. Szerelhetünk infra panelt a nappaliban a falra, ahol esténként olvasgatunk, de a fürdőszoba is néhány perc alatt melegebb lesz a kádból kilépve, ha egy panelt oda irányítunk, vagy fűtőszőnyeget helyezünk el a fürdőszobaszőnyeg alá. Így tökéletes lesz komfortérzetünk, még a lábunk sem fog fázni.
De ugyanez vonatkozik egy üzlethelyiségre is, ahová télen a vevők kabátban jönnek be, és azt magukon is tartják; tehát a 22 fokos helyiség hőmérséklet kellemetlen számukra. 19 fokban viszont a pult mögött álló eladó fázna. A megoldás az eladó lába alá tett infra szőnyeg, vagy közvetlenül a pult mögé tett – akár hordozható – infra panel.
www.szonyegfutes.hu
Hozzászólás a témához